Haberler > GÜNCEL >İSRAİL'İN TEKLİFİNE ARINÇ YANIT VERDİ

İsrail'in Mavi Marmara'da hayatını kaybeden dokuz Türk'ün aileleri için 20 milyon dolar tazminat teklif ettiği iddialarına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan yanıt geldi.

Haaretz, iki ülke arasındaki müzakereler hakkında bilgilendirilen Batılı diplomatları kaynak göstererek verdiği haberde, görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ancak henüz anlaşma sağlanmadığını bildirdi. Habere göre İsrail tarafı, Türkiye'ye ödenecek tazminat için 20 milyar dolar teklif etti.
Bu haberlerin çıkması üzerine gazeteciler, konunun detaylarını Bülent Arınç'a sordu. Arınç, "Mavi Marmara’da anlaşmaya varılmak üzere haberleri yer aldı. Bu nasıl olacak" sorusuna şöyle yanıt verdi:
"Birkaç defa ifade ettim. Cevabım şudur; bildiğiniz gibi üç yıl önce Mavi Marmara gemisinde barışçı aktivistler oraya yardım malzemesi götürmek üzere yola çıktılar. Açık denizde, dokuz yurttaşımız hayatını kaybetti. Maddi manevi zarar görüldü. Biz İsrail hükümetine üç şart öne sürdük: Birincisi özür dileyeceksiniz, ikincisi tazminat ödeyeceksiniz, üçüncüsü de 35 ülkeden bu gemiye giden insanlar barış için gidiyordu, ablukanın kaldırılması gerekir. Çözümün yakın olduğunu ben de hissediyorum. Bu iş tamam dediğimiz zaman, uluslararası biz sözleşme imzalanacak. Bu sözleşmeyi TBMM’ye getireceğiz, orada kanun haline gelirse ödemeler yapılacak. Şüphesiz bu ikinci şart birinci şart birbiri arkasına geliyor değil, ama Gazze’ye uygulanan ambargoların kaldırılması gerekli. İsrail mal, ilaç geçişlerine izin verdi fakat ambargo tamamen kaldırılmış değil. Henüz imza atacak düzeyde değiliz. ABD de İsrail de bu konuda Türkiye’nin bir an evvel anlaşma yapmasını temenni ediyor."
Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmeler Aralık ayı başında tekrar başlamıştı. Haaretz'e konuşan Batılı diplomatlar, Türkiye'nin o dönem 30 milyon dolar talep ettiğini, İsrail'in ise 15 milyon dolara kadar çıktığını belirtti.
Haaretz'in haberine göre, görüşmelerin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, müzakereler için görevlendirdiği heyete teklifin 20 milyon dolara çıkarılmasını söyledi. Hatta Netanyahu'nun müzakere ekibinden, gerekirse tekliflerini 3 milyon dolar daha artırmalarını istediği iddia edildi.
Haaretz'e göre, Kudüs'teki yetkililer Batılı diplomatların verdiği bilgileri ne doğruladı ne de yalanladı. Taraflar arasındaki görüşmelerin sürdüğünü belirtmekle yetinen yetkililer, olumlu bir görünüm olduğunu ifade etti. Ancak Kudüs'te, Türkiye'deki yerel seçimler öncesi bir anlaşma sağlanması konusunda beklenti olmadığı belirtildi.
 






Hürriyet

03.02.2014

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi