Haberler > SİYASET >KABİNE DEĞİŞİKLİĞİNDE HEYECAN ARTIYOR

Başbakan Tayyip Erdoğan 30 Mart yerel seçimlerinde kritik illere bakanlar kurulu üyelerini aday göstermeye başlamasından bu yana AK Parti bünyesinde kabineye girecek yeni isimlere dair heyecan yükseliyor. 

Şu ana dek kesinleşen iki isim oldu: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Gaziantep, Adalet Bakanı Sadullah Ergin Antakya’dan aday gösterildi. Her iki il de Suriye sınırında ve belediyeler zaten AK Parti’nin elinde. Ancak Suriye krizi nedeniyle Hatay’ın son iki yıldır yaşadıkları Ergin’in işinin o kadar kolay olmayabileceğine işaret ediyor. 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın (AK Parti’nin) işinin çok kolay olmadığı bir büyükşehir de CHP’nin güçlü olduğu İzmir. Belki de bu nedenle Yıldırım hâlâ umudunu korusa da Erdoğan’ın Yıldırım’ı İzmir’e resmen aday göstermesiyle kabinede yeni isimle doldurulacak koltuk sayısı üçe çıkabilir. 

Önceki günden itibaren bu ihtimali dörde çıkarmak da mümkün. Henüz ikinci dönem vekilliği tamamlamış olmasına karşın Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın siyaseti bırakma niyetini açıklamasının ardında, sağlık nedenlerinin yanı sıra, (üç dönemi tamamlayacak olan Ali Babacan yerine) Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı, ya da Dışişleri Bakanlığı yerine Mersin Belediye Başkanlığı adaylığı seçeneğinden duyduğu hayal kırıklığı olabilir. 

Başbakan Erdoğan’ın kabine değişikliğini yalnızca aday gösterilen bakanların yerine yeni isimler atamakla sınırlı tutup tutmayacağı belli değil ama siyaset kulisinde bu konuda tahmin çok. Örneğin, Başbakan’ın başarılı bulduğu (görevden alırsa dış politikada başarısızlık olarak algılanmasını istemediği) Ahmet Davutoğlu’nun değiştirileceğine dair hiçbir somut işaret olmamasına karşın, gönlünde yatan aslanın Dışişleri Bakanlığı olduğunu reddetmeyecek çok sayıda AK Partili isim var. Ankara kulislerinde bu çerçevede adı dolaşımda olan isimler arasında AB Bakanı Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Dış İlişkilerden Sorumlu AK Parti Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomiden Sorumlu AK Parti Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ve Enerji Bakan Yardımcısı Murat Mercan sayılıyor. 

Kurtulmuş’un özel bir durumu var. Sorulduğunda doğrulanmayan iddialara göre, Kurtulmuş’un 2012’de HAS Parti’yi dağıtıp AK Parti’yle bütünleşmesi sürecinde ilk kabine değişikliğinde bakanlar kurulunda prestijli bir konuma gelme beklentisi de dile getirildi ve kabul gördü. 

Kurtulmuş’un içinde yer alabileceği bir kabine değişikliği üzerine, Başbakan Erdoğan ne kadar itibar eder bilinmez ama üretilen bazı senaryolar da var AK Parti kulisinde. Bunlardan birine göre, Davutoğlu, terfien dış ilişkilerin tamamından sorumlu Başbakan Yardımcılığına getirilirken, dış siyaset ve sermaye çevrelerinde itibar ve etkinliğe sahip Ali Babacan yeniden Dışişleri Bakanlığı’na atanabilir, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığına da Kurtulmuş getirilebilir. Ama dediğimiz gibi, bu bir senaryo. 

Kurtulmuş gibi özel durumu olan bir isim de DYP Genel Başkanlığı’nı bıraktıktan sonra 2012’de AK Parti’ye katılarak Ar-Ge’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Süleyman Soylu; onun da bakanlık beklentisi olduğu biliniyor. 

Daha önce İçişleri Bakanlığı için adı geçen Başbakan’ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan da bakanlık potasındaki isimlerden birisi olarak sayılıyor. 

Erdoğan’ın değişikliği adaylıklarla sınırlı tutmaması durumunda birkaç bakanlığa daha (Spor ve Sanayi konuşulanlar arasında) yeni isimler gelebileceği, böylelikle sadece yerel seçimler değil, 2014 yazındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken AK Parti yönetiminde de yeni isimlere yer açıp kadro yenilemesine gidebileceği konuşuluyor. Çünkü görülebileceği gibi, ihtimaller, bakan koltuklarına yeni isimlerin daha çok AK Parti Genel Başkan Yardımcıları arasından seçileceği ihtimalini öne çıkarıyor. 

Bu çerçevedeki bir isim de Mustafa Şentop. Dağılan yeni anayasa yazım çalışmalarında partisi adına sözcülük yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop’un ismi Sadullah Ergin yerine Adalet Bakanlığı için geçiyor. Şentop olsa da olmasa da yeni Adalet Bakanını, Erdoğan’ın Kürt sorununa siyasi çözüm bulma arayışında Ergin’in üstlendiği ağır sorumluluğu devam ettirme işi de bekliyor. 

Fatma Şahin’in yerine kimin atanacağı belli değil. Erdoğan bu pozisyona başörtüsünün kamuda serbest kalmasından sonra örtünen beş kadın AK Parti milletvekilinden birini atama konusunda renk vermediği kulise yansıyan bilgiler arasında. Özetle AK Parti saflarında bakanlar kurulu değişikliği heyecanı devam ediyor.
 
 
Radikal

09.12.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi