Haberler > SİYASET >DAVUTOĞLU AÇIKLADI

Ahmet Davutoğlu, Erdoğan’ın müjdesi  Avrupa Birliği (AB) ile 16 Aralık'ta imzalanacak Geri Kabul Anlaşması'nın detayları hakkında bilgi verdi.
Davutoğlu, bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Davutoğlu, Erdoğan'ın müjdesini verdiği vize muafiyeti için 3,5 yıl olarak öngörülen sürenin nedenini şöyle açıkladı:
"Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasından sonra 3 yıl boyunca üçüncü ülke vatandaşlarını kabul etmeyeceğiz, yani ek bir külfet almayacağız. Bu bizim için önemliydi, yani kendi sistemimizi modernize edip entegre sınır yönetimini bu arada halledip, bu göç ve mülteciler yapılanmasıyla ilgili kurumsallaşmayı tamamlayabilmek için 3 yıl herhangi bir ülke vatandaşını Türkiye almayacak. Bu teminat altına alınmış oldu. Bu arada biz hem sistemimizi modernize edeceğiz hem de bu arada doğabilecek maddi külfeti AB ile de paylaşacağız. AB'nin sırf bu amaçla tahsis ettiği 500 milyon avroluk fon var. O fonların ortak projelerde de kullanımı da dahil olmak üzere, ilerde Türkiye'ye olabilecek muhtemel maddi yükü de bu 3 yıl içindeki yapıyla azaltmaya çalışacağız."
"Türkiye mülteciler çöplüğüne dönecek" eleştirilerine karşılık olarak ise Davutoğlu, böyle bir durumda dahi herhangi bir kişinin Türkiye'ye gönderilmesi için Türkiye'den çıktığının ispat edilmesi gerekeceğini, iadesi kapsamında belli garantiler alındıktan sonra kabul edileceğini belirtti.
Ülkelerine gidemeyecek durumda olan ya da ülkelerinde güvenlik problemi olan kişilerin külfetinin de AB ile üstlenileceğini vurgulayan Davutoğlu, en kötü ihtimalle bir kaç bin mültecinin geri kabulü karşılığında 75 milyon vatandaşa Avrupa'da her yere gitme imkanı doğduğuna dikkat çekti.
Davutoğlu, "AB'de bir ülke vize muafiyetini son anda bloke ederse" kaygılarına da değinerek, bunun önüne geçmek için de çoğunluk esasına dayalı oylamanın geçerli olacağını ifade etti.
Anlaşmanın son derece titizlikle, her garanti istenerek müzakere edildiğinin altını çizen Davutoğlu, "Diyelim ki ülkelerin çoğunluğu sözünde durmadı, o zaman da Türkiye anlaşmayı fesh edebilecek. Bütün teminatları, garantileri sistemin içine yerleştirdik" diye konuştu.
 
 
İnternethaber

07.12.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi