Haberler > GÜNCEL >ALİ BABACAN SİLİKON VADİSİ'NDE

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Silikon Vadisi'nde enerji ve teknoloji devlerine Türkiye’deki yatırım olanaklarını anlatarak, üniversitelerle ortak çalışan teknoparklardaki vergi avantajlarını, muafiyetlerini örnek verdi.

ABD’de "Türkiye Yatırım Haftası" kapsamında Silikon Vadisi’nde sektör temsilcileriyle bir araya gelen Babacan, Türkiye ekonomisinin yapısında köklü değişiklikler yaptıklarını, ihracatta endüstriyel ürün oranının giderek arttığını anlattı.

General Electric (GE) yetkililerine teknoparklarla ilgili bilgi veren Babacan, üniversitelerle ortak çalışma yürüten teknoparkların vergiden muaf olduğunu belirterek, "Türkiye'de üniversitelerle ortak çalışan teknoparklarda, yatırımcılara kişisel vergi yüzde 0. Kurumsal vergi de yüzde 0" dedi.

Babacan’ın vergi muafiyeti bilgisi vermesinin ardından Amerikan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Kush Chosky'nin, "Keşke bizim ülkemizde de böyle olsa... Washington’daki yöneticilerimizin bunu duymasını isterdim" değerlendirmesi konuklara tebessüm ettirdi.

Türkiye’de devlet ve özel sektör destekli 170 üniversite bulunduğunu, özel sektörün üniversitelere yatırımla çok ilgili olduğunu dile getiren Babacan, Fatih Projesi'yle ilgili 51 şirketin çalışma yaptığını, Türkiye’deki okulların yılsonuna kadar hızlı internete kavuşacağını belirterek, bu projelerle desteklenen eğitim sisteminin Türkiye’deki yazılım endüstrisinin gelişmesinde etkili olacağını söyledi.

Ali Babacan, Türkiye’de bankacılık sektörünün de çok iyi durumda olduğunu, Rusya’nın en büyük bankasının geçen yıl Türkiye’de banka satın aldığını (Sberbank-Denizbank) anımsattı.

GE yetkilileri de Babacan ve beraberindeki heyete endüstriyel devrim niteliği taşıyan projeleriyle ilgili bilgi vererek, Türkiye'yle uzun yıllardır ortak çalışmaları olan bir kurum olduklarını vurguladı.

GE Genel Müdür Yardımcısı Mike Harsh, Türkiye’de yatırım yapmaktan heyecan duyduklarını ifade ederken, "Türkiye yazılım alanında bir çekim merkezi oluyor. Bu işler yetenekli beyinler olmadan olmuyor. Bu bize Türkiye’ye daha yakın olma ihtiyacını hissettiriyor" dedi.

GE’nin Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bilgilendirme Şefi Dr. İbrahim Gökçen de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek için Türk hükümetinin sarfettiği çabayı GE’nin takdirle izlediğini, Türkiye’ye 900 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını daha önceden duyurduklarını, 2015'te de Türkiye’de bir inovasyon merkezi açacaklarını, bölge ülkelerine bazı ihracatlarını Türkiye’den yapmayı planladıklarını kaydetti.

Daha sonra Intel Başkan Yardımcısı John Davies ile bir araya gelen Babacan ve beraberindeki TOBB heyeti, Silikon Vadisi’nde son olarak Cisco'yu ziyaret edip incelemelerde bulundu.

San Fransisco’dan Seattle’a hareketi öncesinde Uber Technologies Kurucusu Travis Kalanick tarafından ağırlanan Babacan, burada ulaşım sektöründe kullanılan teknolojilerle ilgili bilgi aldı ve 3 yıllık şirketin başarısı dolayısıyla genç kurucuları tebrik etti.

Türkiye’nin son 10 yıldır bir gelişme safhası yaşadığını, 76 milyonluk Türkiye’nin 2009 sonrası sağladığı 6 milyon kişilik yeni istihdamın ABD nüfusuyla oranlandığında 30 milyon kişiye karşılık geldiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Silikon Vadisi’nde gördüklerimiz, bizi 2023 hedeflerine taşımada Türkiye’de görmeyi çok istediğimiz, önemli teknolojiler... Türkiye mevcut durumda oldukça gelişmiş teknolojilere sahip bir ülke ancak, bizim yeni alanlarda yeni teknolojik gelişmelere ihtiyacımız var" dedi.

Kalanick de dünya metropollerinde kullanılan GPS tabanlı sistemlerini, İstanbul’da da hayata geçirmek istediklerini söyledi.



23.10.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi