Haberler > SİYASET >SUAT KILIÇ: İSTANBUL KAZANSAYDI TARİHİN EN GÖRKEMLİ OLİMPİYATI OLACAKTI

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın ev sahipliği hakkının final oylamasında Japonya'nın başkenti Tokyo'ya verilmesini değerlendirdiği toplantısında, özellikle doping konusunda daha ağır yaptırımlara gidileceğini vurguladı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı binasında gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Suat Kılıç, önlerindeki dönemin Türk sporu açısından doping konusunda "sıfır tolerans" kararlılığını sürdürdükleri yıllar olacağını belirterek, "Buenos Aires'teki sunumda da ifade ettiğim üzere, yaklaşımımız 'temiz spor'dur. Türk sporunu yasaklı maddelerden temizleme konusundaki kararlılığımızdan asla geri durmayacağız. Hangi federasyon, hangi kulüp ve hangi teknik adam ilgisiz kalırsa, bedelini öder. Hangi sporcu bile bile lades derse, bedelini tereddütsüz biçimde öder" diye konuştu.

Doping konusuyla ilgili kararlı tutumlarını, birkaç yıldır oluşturdukları politika çerçevesinde zaten taviz vermeksizin sürdürdüklerini aktaran Bakan Kılıç, şöyle devam etti: "Aylar önce H Federasyonu Başkanı görevden çekildi ve 32 sporcu cezalandırıldı. Aylar önce yine Atletizm Federasyonu Başkanı görevden çekildi ve 32 sporcusu cezalandırdı. Önümüzdeki aylarda gerekirse yeni yasalar da çıkararak, sadece sporcuyu değil, silsile içerisinde dopinge, yasaklı maddeye ulaşmasına neden olan herkesi cezalandırma yönüne gideceğiz. Yasaklı maddelerin Türkiye'ye girişini, satışını, erişimini kolaylaştıran herkes bunun bedelini ödeyecek. Yasaklı maddelerle ilgili trafik oluşturan ve geçiş kolaylığı sağlayan herkes de bunun bedelini ödeyecek. Biz meseleye sadece madalya ve anlık başarı çerçevesinde yaklaşmıyoruz. Bizim için spor her şeyden evvel sağlıklı milyonların yetişmesine yönelik en önemli köprüdür. Buna mukabil doping bir zehirdir. Yani cumhuriyetimizin 100. yılını emanet etmeyi planladığmız nesillerin takatini yok eden bir zehir. Doping fıtrata aykırı, yaradılış kanunlarına ters, insanı olduğundan başka bir şey yapmaya yönelik, hariçten bir müdahaledir. Bugüne kadar hükümetimizin yaklaşımı buydu, bugünden sonra da yaklaşımı budur. Olimpik olmayan müsabaka ve spor etkinliklerinde de, en son Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri örneğinde de gördüğünüz gibi, yasaklı madde kullanımına kesinlike göz yumulmayacak."

Suat Kılıç, Türkiye'nin son 6 olimpiyat oyunlarının 5'ine aday olduğunu hatırlatırken, şu ifadeleri kullandı:

"Çok iyi bir hazırlık döneminden geçtik. Diğer aday kentlerin hiçbirinden eksik bir hazırlık sergilemedik. Hep 'daha fazla ne yapabiliriz' diye sorduk ve ne gerekiyorsa yaptık. Eksik varsa tamamladık. Kadromuza katmamız gereken biri varsa, hiç tereddüt etmedik hemen aramıza aldık. Seyahatleri, projeleri, kaynakları, tesisleri ulaşım planlarını ve olimpiyat köyünü buna göre planladık. Tüm hazırlıklarımızı, İstanbul'da mükemmel bir olimpiyat oyunları organizasyonu gerçekleştirmek üzerine inşa ettik. Eğer kazanan İstanbul olsaydı, emin olun tarihin en görkemli, en fantastik, en etkileyici olimpiyat oyunlarını icra etmiş olacaktık ama 2020'de kısmet değilmiş." 

İstanbul'un, daha önceki tüm adaylıkları içinde ilk kez finalde yarıştığını hatırlatan Bakan Kılıç, ilk turda ikinci oylamada alınan 49 oyun ve final oylamasında alınan 36 oyun büyük önemi olduğuna değinerek, şunları dile getirdi:

"Olimpik hareket, İstanbul'un birinci turdan ikinci tura çıkmasına 49 oyla destek vermiştir. Bu, her Türk'ün, Türkiye'yi seven herkesin gurur duyması, iftihar etmesi gereken bir başarıdır. İkinci tura olimpik hareketin 49 üyesinin oyuyla çıkmak, oy kullananların 49'unun İstanbul'u finalde yarıştırma arzusu ve başa oynatma iradesi, İstanbul'un olimpiyat yapabilir bir kent olduğunun teyididir. İstanbul'un güçlü bir hikayeye sahip olduğunun, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ve Türk olimpik hareketinin vaad ettiklerini yerine getirebilecek vizyona, güce, performansa, kapasiteye ve samimiyete sahip olduğunun apaçık bir teyididir. Finalde aldığımız 36 oy da İstanbul'a verilen değerin, önemin ve kapasite teyidinin apaçık bir ifadesidir. Üzülmüş olabiliriz, elbetteki üzüleceğiz. Söz konusu Türkiye ve aday İstanbul olduğunda, hedefimiz final müsabakasına katılmak değil, finalde kazanmaktır. Ama üzülmüş olmamıza rağmen, bize canla başla, büyük bir samimiyetle destek veren, oy veren, inancını sergileyen ve 'İstanbul yapabilir' iradesini oylarıyla ortaya koyan Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerine elbette ki Ankara'dan da bir kez daha teşekkür ediyorum."

"Olimpik harekete inanan tüm federasyonlara, sporcularımıza, yine olimpik harekete inanarak destek veren, istisnalar hariç, medyamıza, olimpik yazarlarımıza yürekten teşekkür ediyorum" diyen Kılıç, "Büyük destek sağlayan sponsor kuruluşlarımıza ve sahiplerine teşekkürlerimizi bir kez daha ifade ediyorum. Türkiye spor yolunda, olimpik hareket yolunda canla başla çalışmaya devam edecek. Dün olimpiyata adaydık, bugün olimpiyatta başarıya adayız. Bu, gerçekleştirilebilir bir hedef. Hükümetimizin bütün katmanlarıyla destek verdiği bir hedef. Bu hedefi sağlamak için tüm imkanlar bir kez daha seferberdir" ifadelerini kullandı.



09.09.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi