Haberler > EKONOMİ >ERDOĞAN FAİZ LOBİSİNİ İŞARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada EKK kararları ve anayasa değişikliği hakkında açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz bozdurma kampanyasına ilişkin olarak, "Şu anda geçen cumadan bugüne dövizden TL'ye geçişte atılan adımlarda halkımın attığı adımları takdirle karşılıyorum. Ama yeterli değil, milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum" dedi. Erdoğan "faiz lobisi"ne de tepki göstererek, "Geçen yıl ne kazandınız, bu yıl ne kazandınız? Aradaki farkı düşük faizle kredi olarak verseniz, onlar da bunu yatırıma dönüştürse ne doğacak?" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazı sonrası gazetecilerin soruları yanıtladı. Erdoğan'ın açıklamaları:

EKK KARARLARI: İşsizliğe bir ilaç olması bakımından böyle bir adım atılması, 9 ay da olsa özel sektörün bunu iyi değerlendireceğine inanıyorum. Şu anda geçen cumadan bugüne dövizden TL'ye geçişte atılan adımlarda halkımın attığı adımları takdirle karşılıyorum. Ama yeterli değil, milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum.

ULUSLARARASI TİCARET: Rusya ile yaşanan hadiseden önce de konuşmuştuk, 'Biz yerli para ile ithalat ihracat olayını gerçekleştirelim' demiştik. Ticaret hacmi bir ara 35 milyar dolara kadar çıkmıştı. Ruble ve TL ile ticaretin yapılması ciddi rahatlık getirecektir. İran'la benzer bir konu söz konusu. Çin'le yaptığımız görüşmede de bu olumlu karşılandı. Bunu yaymamız mümkün. Paralarımızın üzerindeki kur baskılarını kaldırırız. Bu ta o zamandan bu yana attığımız adımlar.

FAİZ ORANLARI: Faiz lobisine benim halkım, milletim artık prim vermemeli çünkü faiz lobisi bir şeyin yarışı içinde... Kendi öz kaynaklarıyla değil, halkının parası üzerinden, halkının mevduatını kendisi ranta dönüştürüyor ve onunla da daha sonra övünüyor. 3-4-5-6-7 trilyonlardan bahsediyorlar. Geçen yıl ne kazandınız, bu yıl ne kazandınız? Aradaki farkı düşük faizle kredi olarak verseniz, onlar da bunu yatırıma dönüştürse ne doğacak? Ne yazık ki rahat para kazanmanın yolları üzerinde duruluyor, onun için de faiz noktasında şu anda ben inanıyorum ki bundan sonraki süreçte hükümetimiz, Merkez Bankası çok daha hassas davranacağı gibi devlet bankalarının, kamu bankalarının da bu noktada ön alması lazım, örnek olması lazım.
 
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ: Aslında üç aşama değil. Şu anda sayın başkanlar kendi aralarında da bu konularda mutabık kaldılar. Artık süreç komisyon ve genel kurul sürecidir. 20 kadar maddelik bir paket incelemeler yapıldıktan sonra bize gelecektir. Bu işi nihai noktası millete bunu götürmektir.
 
DARBE KOMİSYONU: Fazla konuşmak istemiyorum. Darbe komisyon yapacağı çalışmaları yaptı. Son adımlarını da atıp raporunu hazırlayıp göndermek suretiyle isabetli olur diye düşünüyorum.
 
HABERTURK

09.12.2016

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi