Haberler > SİYASET >ÇÖZÜM SÜRECİ KARARLILIKLA DEVAM EDECEK

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Çözüm süreci, kararlılıkla devam ettirilecektir ama bunun temel şartı ve zemini, kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin sağlanmasıdır" dedi.
 

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'de, vatan toprağında kesinlikle ameliyata müsaade etmeyeceklerini belirterek, "Birileri, kimsenin görmediği sokaklarda toplanıp, yüzlerini kapayıp, ellerine bayraklar alıp tiyatro oynayabilirler, bunu bir evcilik oyunu sanabilirler. Türk devleti ve Türk milleti bu oyunları sonuna kadar bozar, tuzakları bozar ve bunlara müsaade etmez. Çözüm süreci, kararlılıkla devam ettirilecektir ama bunun temel şartı ve zemini, kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin sağlanmasıdır" dedi.

Yalçın Akdoğan, Osman Yüksel Serdengeçti'nin hayatını anlatan "Bayrak Adam Osman Yüksel Serdengeçti Belgeseli"nin Türk Edebiyatı Vakfı'nda düzenlenen tanıtım programındaki konuşmasında, son dönemde Türkiye'de "türlü türlü" oyunlar oynandığının farkında olduklarını söyledi.

"Kobani şöyle oldu", "Afrin böyle oldu", "Orayı şurayla birleştiririz" şeklinde açıklamalar yapıldığını dile getiren Akdoğan, şöyle konuştu:

"Bir lego oyunu oynadıklarını sanıyorlar. Bizler, Türkiye'de, vatan toprağında kesinlikle ameliyata müsaade etmeyiz. Ne gerekiyorsa onu yaparız. Birileri, kimsenin görmediği sokaklarda toplanıp, yüzlerini kapayıp, ellerine bayraklar alıp tiyatro oynayabilirler, bunu bir evcilik oyunu sanabilirler. Türk devleti ve Türk milleti bu oyunları sonuna kadar bozar, tuzakları bozar ve bunlara müsaade etmez. Çözüm süreci, kararlılıkla devam ettirilecektir ama bunun temel şartı ve zemini, kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu konuda güvenlikten taviz vermeden, hiçbir vatandaşımızı hiçbir örgüte ezdirmeden, herkesin hukukunu koruyacak şekilde bu süreçler de devam ettirilecektir."

"Belli makamlara gelmek için kişiliğinden taviz vermedi"

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Osman Yüksel Serdengeçti'yi hiçbir şeyin yolundan saptırmadığını belirterek, "Gerektiğinde serden geçmeyi bildi. Savunduğu davaya öylesine yürekten bağlılığa sahipti ki o uğurda hiçbir engeli tanımadı. Hayatının hiçbir döneminde ne paraya tamah etti ne de bir makamın gücüne ram oldu. Belli makamlara gelmek için kişiliğinden taviz vermedi. O makamlara geldikten sonra da o makamlar onu dönüştürmedi" dedi.

Yalçın Akdoğan, programdaki konuşmasında, tarihte bazı sembol isimlerin yaptığı işin yankılarının zamanın eskitemediğini, kendilerine duyulan sevgi ve hayranlığın kolay kolay azalmadığını, zaman geçtikçe değerlerinin daha fazla arttığını anlatırken, Serdengeçti'yi de onlardan biri olarak tanımladı.

Fikir ve dava adamı olmanın birbirini tamamladığını dile getiren Akdoğan, "Zaman içinde bunun ayrıştığını gördük. Birçok eser ortaya koyanlar oldu ama yazdıkları, ortaya koyduğu fikirlerle yaşamları arasında çelişkiler olabildiğini gördük. Bazıları şaheser diye adlandırılabilecek çok güzel eserler yazmakla birlikte, hayatlarının, yaşamlarının, verdikleri mücadelenin de bir şaheser olduğunu gördük. Hem eserleriyle ön plana çıktılar hem hayatlarıyla ve ortaya koydukları mücadelelerle ön plana çıktılar. Bu ikisini bir araya getiren insan sayısı çok fazla değil. İşte bu ikisini bir araya getirebilenler, unutulmaz oluyor, zaman onları eskitmiyor" diye konuştu.

Akdoğan, Osman Yüksel Serdengeçti'nin gazeteci ve politikacı olarak geçirdiği hayatında değerleri, inançları, ilkeleri uğruna dimdik durduğunu ve örnek bir hayat sergilediğini belirterek, ortaya konulan fikrin ne kadar uzun soluklu olduğunun ve ona ne kadar sahip çıkıldığının da önemine işaret etti.

Serdengeçti'nin birçok insanın tahammül sınırlarını zorlayan şartlara rağmen bir an bile geri adım atmadan düşüncesini dile getiren bir dava adamı olduğunu kaydeden Akdoğan, şöyle devam etti:

"Onu en iyi anlatacak kelime aslında isminde geçiyor, 'Serdengeçti'. Hiçbir şey onu yolundan saptıramadı. Gerektiğinde serden geçmeyi bildi. Savunduğu davaya öylesine yürekten bağlılığa sahipti ki o uğurda hiçbir engeli tanımadı. Dava adamları, hedefe kilitlenen insanlardır. Bir insan hedefe kilitlendiyse onu hiçbir şey etkilemez. Dünya top olup patlasa, dönüp bakmaz. Hedefe kilitlenmiştir, o yolda yürür. Motivasyonunu kendisi üretir. Büyük dava adamları böyledir. O yüzden konjonktür, şartlar, yaşanan olumsuzluklar, onu çok ilgilendirmez, o kilitlendiği hedefe doğru yürür ve enerjisini kendisi üretir.

Tarifsiz bir tutku ve heyecanla davasına bağlıydı. Hayatının hiçbir döneminde ne paraya tamah etti ne de bir makamın gücüne ram oldu. Belli makamlara gelmek için kişiliğinden taviz vermedi. O makamlara geldikten sonra da o makamlar onu dönüştürmedi. O dava uğruna, malı mülkü şanı bir tarafa bırakan bir serdengeçti... Kabına sığmayan heyecanlı yapısını Anadolu şekillendirmişti. Üniversite yıllarında başlayan aksiyoner tavırlarını tüm yaşamı boyunca devam ettirdi. Haksızlığa karşı koymak için harekete geçmek onun en önemli karakter özelliğidir."

Akdoğan, hükümetin de dünyanın birçok bölgesinde yaşanan olaylara el attığını, haksızlıklara karşı susmadığını, zalime zalim, katile katil, teröriste terörist diyebildiğini, kafasını çevirip geçmediğini, susmadığını ve görmezden gelmediğini söylerken, "Bu milletin bir karakter özelliği. Bunun karşısında güç dengeleri, reel politika, çıkar hesapları bunlara kurban edemiyoruz. 'Aman başımıza ne gelir', 'Süper güçler nasıl bir tavır takınır'... O haksızlığı gördüysek, ses çıkarmak zorundayız, yoksa aynaya bakamayız" diye konuştu.

Serdengeçti'nin fikir dünyasının da en seçkin simalarından biri olduğunu, dergisiyle düşünce dünyasına katkı sağladığını anlatan Akdoğan, dergisinin bir ekol, bir okul özelliğini taşıdığını, hala konuşulduğunu söyledi. Akdoğan, "Serdengeçti, renkli üslubu ve belagatiyle derin izler bıraktı gerçekten. Onun açık hava toplantıları, iktidar partisi toplantılarından, mitinglerinden daha kalabalıktı" dedi.

Akdoğan, Serdengeçti'nin eserlerinin daha birçok nesle önderlik edeceğini belirterek, "Biz de onun emanetine sahip çıkmak üzere buradayız. Onun bıraktığı değerleri yüceltmek için. Bizler, bu değerlere inanan bir iktidar olarak gerçekten farklı bir Türkiye hazırlamanın mücadelesi içindeyiz" ifadelerini kullandı. 

"Görünüşünün aksine, son derece hassas, tabiatı çok seven bir insandı"

Osman Yüksel Serdengeçti'nin yeğeni Aydın Yüksel de Serdengeçti'ye şükran borçlu olduklarını ve onu daima takip ettiklerini söyledi.

Serdengeçti'nin dostları, öğrencileri ve dava arkadaşlarının, kendisine akrabalarından daha yakın olduğunu dile getiren Yüksel, "Görünüşünün aksine, son derece hassas, tabiatı çok seven bir insandı" dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı'nın da katıldığı programda, konuşmaların ardından belgeselin gösterimi yapıldı.



13.11.2014

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi