Haberler > EKONOMİ >DİKİLEN ZEYTİN FİDANLARI İÇİN EN AZ 10 YIL GEREKİYOR

Zeytindostu Derneği Başkanı Tatlı, "Dikilen fidanların ikame olması için 10 yıldan fazla süre geçmesi gerekiyor" dedi.

 

Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, Manisa'nın Soma ilçesi Yırca Mahallesi'nde kesilen zeytin ağaçlarının ortalama 30 ile 50 yaş aralığında olduğunu, dikilen fidanların aynı seviyeye gelebilmesi için 10 yıldan fazla sürenin geçmesi gerektiğini bildirdi.

Dernekten yapılan açıklamada, Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Yırca Mahallesi'nde incelemelerde bulundu, muhtar Mustafa Akın, köylüler ve çevrecilerle görüştü.

Zeytincilik sektörüne yönelik endişe verici girişimlerin son dönemde arttığını savunan Tatlı, sektörün bu tür girişimleri kaldıramayacağını belirtti.

Zeytin ve zeytinyağı sektörü olarak, sektörün ana unsuru olan ağaçları korumak adına burada olduklarını ifade eden Tatlı, ağaçların katledilmesini hiçbir şekilde kabul etmediklerini kaydetti.

Tatlı, şunları ifade etti:

"Zeytin ağacı, şansız bir şekilde turizme, imara, termik santrale boyun eğmektedir. Santrali yapmak isteyenler enerjide dar boğaza girilmemesi için santral yaptıklarını iddia etmektedirler. Ülkemizi enerji dar boğazına sokmamak adına zeytin ağaçları kesileceğine, insanlar Soma'da, Ermenek'te, Zonguldak'ta madenlerde öleceklerine enerji tasarrufu kampanyaları yapılmalıdır. Bugün yeni ölümler olmasın diye madenlere gidenler, bugün yeni ağaçlar kesilmesin diye Soma'ya gelenler bu tasarruf hareketlerine gönülden destek vereceklerdir. İnsanların enerjilerini doğru kanalize etmeliyiz."

Zeytin ağacının büyüyüp gelişmesinin 6 ila 10 yılı bulduğunu, bu ağacın diğer meyvelerde olduğu gibi 5-10 yıl ürün vermediğini bildiren Tatlı, "Burada 30 ila 50 yaş aralığında ağaçlar mevcut. Buraya fidan dikildi, fakat bunların ikame olması için 10 yıldan fazla süre geçmesi gerekiyor. Burası kamulaşmış bir alan. O ağaçların da orada çok fazla yaşayabileceğini sanmıyorum. Bölge halkı olarak bizler de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tabi bunlar büyük kayıplar. Bu kayıpların artmasından endişe ediyoruz" ifadelerini kullandı.



12.11.2014

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi