Haberler > SİYASET >DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ KÜLTÜREL ZENGİNLİĞE KAVUŞMAMIZI SAĞLAYACAK

Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Grubu üyesi yazar Muhsin Kızılkaya,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketinde belirli harflerinin kullanılması önündeki ceza uygulamasının kaldırılmasının önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Artık Kürtçe isimler nüfusa yazılırken, nüfus görevlisi 'bunlar alfabede yok' diyemeyecek. Demokratikleşme paketi kültürel zenginliğe kavuşmamızı sağlayacak" dedi.

Muhsin Kızılkaya yaptığı açıklamada, " X,Q ve W" gibi harflerin Türk alfabesinde  bu harflerin yer aldığını ancak Türkçe karakterlere uymadığı için kaldırıldığını belirterek, "Kürt alfabesinde yer aldığı için de görmemezlikten gelindi. Bu harfler alfabeye girecek mi, kullanılması serbest mi olacak belli değil. Artık Kürtçe isimler nüfusa yazılırken, nüfus görevlisi 'bunlar alfabede yok' diyemeyecek. Kürtçe isimlerin nüfusa kaydı konusunda önemli bir aşama. İnsanlar isimlerini koyarken harflerini seçemiyorlardı" dedi.

Yine bilboardlarda, afişlerde bu harflerin özgürce kullanılacağını belirten Kızılkaya, “Otomatik olarak Kürtçe yer isimleri de tabelaya girecek. Bunlar hayatımızı daha da zenginleştirecek. Artık, isimler nasıl okunuyorsa o şekilde yazılabilecek” diye konuştu.

Demokratikleşme paketiyle köy isimlerinin değiştirilmesinin önündeki yasal engellerin kaldırılmasını da değerlendiren Kızılkaya, şunları kaydetti: "Bu insanların en çok muzdarip olduğu konuydu. Türkçülük akımıyla eski isimler değiştirildi. Bu Balkanlardan gelen göçmenlerin yerleştirilmesinden kaynaklandı. Ermenice, Rumca isimler değiştirildi. Sonra da Kürtçe isimler değişti. Bu topraklar üzerinde yaşayan herkes Türk'tür anlayışıyla devam edildi. 70 sene sonra bunun böyle olmadığı anlaşıldı. Yine Karadeniz bölgesinde de Rumca ve Gürcüce isimler kullanılıyordu. Bir yerin herkes eski adını bilir. Yer isimleri artık eski kimliğine kavuşacak."

"Özel okullarda Kürtçe eğitim süpriz oldu"

Kızılkaya, pakette kendisi için sürpriz olan en önemli değişikliğin ise özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin açılması olduğunu söyledi. Kürtçe özel okul açılabileceğini dile getiren Kızılkaya, ana dilde eğitim için anayasa değişikliğinin gerektiğini, bu konunun çok acil bir talep olduğunu belirtti.

Yapılacak  bir düzenlemeyle bunun olabileceğini ifade eden Kızılkaya, "Kürtçe kursla, üniversitelerde Kürtçe bölüm ve  okullarda Kürtçe seçmeli ders kullanılması ardından da Kürtçe özel okul açılması 'biz anadilde eğitimin önünü açacağız, süreçte bu olacak anlamına' geliyor. Demokratikleşme paketi kültürel zenginliğe kavuşmamızı sağlayacak. Kürtler açısından bakarsanız büyük oranda memnun edecek, ama Kürt siyasetçileri memnun etmeyecektir” dedi.

"Ana dilde eğitim gerekiyor"

İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Zana Farqini de insan hak ve özgürlükleri, demokratikleşme alanında, açıklanan pakete bakıldığında bir açılımdan söz etmenin mümkün olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Hem özel okullar hem devlet okullarında Kürtçe ve anadilde eğitimin olması gerekiyor. Ana dilde eğitim talebi, Kürt siyasi hareketinin olmazlarındandır. Bunu özel okullarda, o da Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği çerçevede sunmak, sorunun çözümüne fazla katkı yapmayacak diye düşünüyorum."



01.10.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi