Haberler > DÜNYADAN >İFLASIN EŞİĞİNDE


Arjantin, yaklaşık 1,5 milyar dolar borçlu olduğu iki hedge fon (serbest yatırım fonu) şirketiyle anlaşma sağlayamadı, ülke 13 yıl aradan sonra yeniden iflasın eşiğine geldi.
 

Arjantin, yaklaşık 1,5 milyar dolar borçlu olduğu iki hedge fon (serbest yatırım fonu) şirketiyle anlaşma sağlayamadı, ülke 13 yıl aradan sonra yeniden iflasın eşiğine geldi.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner'in, NML ve Aurelius isimli iki hedge fonla anlaşma için müzakerelerde bulunduğu, fakat 2001 yılından bu yana süregelen tahvil borçlarının tam olarak geri ödenmesini isteyen fonlarla anlaşmaya varılamadığı belirtildi.

Arjantin hükümeti, Amerikalı arabulucularla görüşmesi için iki gün önce New York'a bir ekip gönderdi. Amerikalı federal yargıç Thomas Griesa, daha önce ülkenin 1,5 milyar doları hedge fonlara geri ödemesine emretmiş, yeniden yapılandırılan borcunun ödemesinin son günü de 30 Temmuz olarak belirlenmişti. Görüşmelerden sonuç alınmaması üzerine Arjantin teknik olarak temerrüte düştü, ancak Arjantinli yetkililer ülkenin temerrüte düştüğünü kabul etmedi. 

Arjantin 2001 yılında yaşadığı krizle iflas ilan ederek, 100 milyar dolar civarında olan dış borç ödemelerini durdurmuştu. Fon sahiplerinin yüzde 92,4'üne borçların ortalama yüzde 65 indirime gidilmesi, 2005 ve 2010 yılında temerrüte uğramış tahvillere toplu ödeme yapılması konusunda anlaşmış, anlaşma dışında kalan yaklaşık yüzde 7'lik kesim o tarihten itibaren hukuksal mücadele başlatmıştı. 

Borç yapılandırılmasına girmeyen ancak geçtiğimiz aylarda özel bir anlaşma yapılan bu kesimin itiraz etmesi halinde ise Arjantin'in ödemesi gereken miktar 15 milyar dolara çıkacak. Arjantin'in borç yapılandırma anlaşması 2015 yılında sona eriyor.



31.07.2014

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi